URBANITZACIÓ DE LA PLAÇA DE LA REFORMA I APARCAMENT SOTERRAT A MANRESA

Manresa, Barcelona / 2004-2012

Primer premi ex aequo, 2001.

Equip: FUSES-VIADER + Alfonso Arenas, enginyer + David Closes, arq

 

El projecte contempla la re-urbanització de la Plaça de la Reforma, pòrtic d’entrada al centre històric de la ciutat, situada davant de la església de la Seu i al costat de l’estació del ferrocarril. També preveu la construcció d’un aparcament soterrat per a 400 vehicles i uns locals municipals annexes.

Es planteja una plaça lliure i oberta amb una doble funció: afavorir les visuals de la Seu des del final del carrer Alfons XII, i a la vegada emmarcar aquesta mitjançant un “sòcol” format per un conjunt de rampes i escales que permeten l’accés de vianants a la plaça superior, on hi ha l’entrada principal d’aquesta magnífica obra gòtica.

Formalment el conjunt de rampes i murs que configuren l’indret s’han projectat en continuïtat amb les que ja existeixen al costat de llevant, i que són fruit d’una topografia escarpada i difícil.

L’operació de construcció de l’aparcament permet resoldre també la connexió entre la plaça i l’entrada de la Seu. S’ha projectat una escalinata asimètrica en tres trams que dóna continuïtat entre la façana superior de la Seu i el carrer Alfons XII. La visió en escorç d’aquesta façana permet valorar millor tota la seva volumetria.