PALAU DE JUSTÍCIA A TOLBIAC, PARÍS

Paris / 2006 / 96.720 m2

Primer Premi ex-aequo

 

Concurs per la nova seu del Palau de Justícia de Paris, a partir del trasllat de la seva seu actual a l’île de la Cité. El lloc es troba entre la Biblioteca Nacional i les antigues Halles de Eugène Freyssinet, en un solar allargat i difícil al costat de les vies de tren que porten a la Gare d’Austerlitz.

Desenvolupant una seqüència nova d’espais públics, el nou edifici forma part d’un pla de millora urbana que també preveu nous habitatges pel barri. La Halle Freyssinet, formada per tres naus cobertes amb unes de les primeres voltes de formigó armat pretesat, es conserva, s’obre frontalment i acull els espais més representatius del tribunal. La creació d'una “quarta” nau, aixecada sobre pilotis, estén la Halle i afegeix fluïdesa al nivell de planta baixa, a més d’obrir visuals cap a tota la ciutat. La nova nau dóna formalment una presència monumental, forjant la identitat del TGI com a nova fita parisenca.

Divergències entre els diferents agents públics implicats van portar a desestimar la viabilitat del projecte.