BIBLIOTECA PÚBLICA DE L'ESTAT A BARCELONA

Barcelona / 2010 / 18.750 m2

 

Concurs convocat desprès d’una llarga peripècia històrica per situar l’indret definitiu d’aquest futur equipament, que finalment fou escollit un solar  al costat de la magnífica estació de França, en una posició marginal respecte al centre de la ciutat. Entenen que la millor proposta era la de, simplement, reconvertir la vella estació en la nova biblioteca, el plantejament del nou edifici es genera a partir de la presencia inexcusable d’aquesta vella estació i de la seva relació amb el centre de la ciutat. Una demanda discutible de les bases del concurs obligava a col·locar l’accés pel centre del solar, quan la realitat dels fluxos de circulació, de les parades de transport públic proper i de proximitat al centre recomanaven de situar aquesta entrada per l’avinguda Marqués de l'Argentera. Per salvar aquesta dificultat es proposa una plaça d’accés important entre el vell i el nou edifici.

Tot el programa general es situa en el primer pis per alliberar la planta baixa. Les sales de lectura es col·loquen en plantes superiors amb vistes al parc de la Ciutadella, formant una volum allargat que permet retirar edificació de la zona  davant de les potents marquesines vidrades de l’antiga estació, visibles des de la ronda de circumval·lació i la futura connexió amb els jardins del parc. La façana de coure embolcalla tot el volum amb panells de planxa perforada cap al parc i opaca a ponent.